Par mums

Vecais brālis – kvass ar vārdu!

Gards un veldzējošs. Tradīcijām bagāts. Veselīgs un barojošs.

1 no 3

Gards un veldzējošs.

Bez šaubām, svaigs, dabīgi raudzēts maizes kvass garšo patiešām lieliski. It īpaši tad, ja tas ir veldzējoši auksts. Karstā laikā kvass zibenīgi remdē slāpes, pateicoties tā sastāvā esošajām skābēm – saldās limonādes neko tamlīdzīgu nespēj, tāpēc drīz vien vēlēšanās padzerties rodas no jauna. Turklāt, kvass ir arī barojošs, tāpēc reizēs, kad jāievēro kāda diēta vai vienkārši ēst īpaši negribas, krūze veselīga, putojoša, dzēriena būs pašā laikā.
Ir neskaitāmas kvasa receptes, kurās izmantots miežu iesals, rudzu, miežu, kviešu vai citi milti, kaltēta maize, cukurs, medus, apiņi, dažādi augļi un pat mārrutki, taču klasika paliek klasika. Dzīvais miežu iesala kvass Vecais brālis – tas ir pieredzējušu meistaru pēc labākajām tehnoloģijām un senām, no paaudzes paaudzē nodotām receptēm radīts gardums ar īstu bērnības garšu un nevainojamu kvalitāti. Savukārt ūdens tā gatavošanai tiek iegūts no 120 metru dziļuma un līdz ar to ir nevainojami tīrs.
Jā, labs kvass tiešām ir kas īpašs. Ne velti aptaujas rāda, ka aptuveni piektā daļa Latvijas iedzīvotāju slāpju veldzēšanai izvēlas tieši kvasu, turklāt cilvēki visai labi zina atšķirību starp īstu dzērienu un mazvērtīgiem atdarinājumiem, kas būtībā ir tikai limonādes ar kvasa garšu. Starp citu, zinātāji apgalvo, ka vislabāk kvass garšo un remdē slāpes tad, ja to pasniedz vēsu, atdzesētu līdz apmēram +15 grādiem.

2 no 3

Tradīcijām bagāts.

Kvasu cilvēce pazīst jau vismaz tūkstoš gadu. Pirmo reizi rakstos tas minēts 989. gadā, kad par godu kristietības pieņemšanai Kijevas Krievzemē kņazs Vladimirs licis saviem pavalstniekiem izdalīt pārtiku, medu un – ja, arī kvasu! Daudzās zemēs, it īpaši Austrumeiropā, kvass bija viens no galvenajiem dzērieniem. Tas veldzēja un deva spēku fiziska darba darītājiem, pateicoties savai augstajai uzturvērtībai, palīdzēja izdzīvot trūkumcietējiem un bieži vien tika izmantots arī kā ārstniecības līdzeklis – to pasniedza arī slimnīcās guļošajiem, kā arī kareivjiem, kam nepieciešams uzkrāt spēkus nākamajām kaujām.
Vēl 19. gadsimtā to plaši lietoja visu slāņu iedzīvotāji, taču tad strauji attīstījās rūpniecība, modē nāca alus un limonādes, un aristokrāti nez kādēļ izdomāja, ka turpmāk kvasu vairs nedzers. Muļķīgi protams. Tā tas kļuva par zemnieku, mūku un citu ne pārāk turīgu cilvēku gardumu.
Īpašs stāsts ir leģendārās, dzeltenās padomju laika kvasa mucas, kas daudzu atmiņā ir saglabājušās kā siltas bērnības atmiņas un spēcīgs šī kvalitatīvā dzēriena simbols. Trīs kapeikas par krūzīti, sešas par puslitra kausu vai 12 par litru – gatavots saskaņā ar valsts noteiktiem kvalitātes standartiem, vasarās tas bija nopērkams teju visu pilsētu ielās un laukumos.
Mūsdienās, kad cilvēki ir atskārtuši veselīga uztura nozīmi, notiek pakāpeniska atgriešanās pie saknēm un īsta manta atkal tiek novērtēta un cienīts. Tieši tāds ir dzīvais miežu iesala kvass Vecais brālis.

3 no 3

Veselīgs un barojošs.

Bez šaubām, svaigs, dabīgi raudzēts maizes kvass garšo patiešām lieliski. It īpaši tad, ja tas ir veldzējoši auksts. Karstā laikā kvass zibenīgi remdē slāpes, pateicoties tā sastāvā esošajām skābēm – saldās limonādes neko tamlīdzīgu nespēj, tāpēc drīz vien vēlēšanās padzerties rodas no jauna. Turklāt, kvass ir arī barojošs, tāpēc reizēs, kad jāievēro kāda diēta vai vienkārši ēst īpaši negribas, krūze veselīga, putojoša, dzēriena būs pašā laikā.
Ir neskaitāmas kvasa receptes, kurās izmantots miežu iesals, rudzu, miežu, kviešu vai citi milti, kaltēta maize, cukurs, medus, apiņi, dažādi augļi un pat mārrutki, taču klasika paliek klasika. Dzīvais miežu iesala kvass Vecais brālis – tas ir pieredzējušu meistaru pēc labākajām tehnoloģijām un senām, no paaudzes paaudzē nodotām receptēm radīts gardums ar īstu bērnības garšu un nevainojamu kvalitāti. Savukārt ūdens tā gatavošanai tiek iegūts no 120 metru dziļuma un līdz ar to ir nevainojami tīrs.
Jā, labs kvass tiešām ir kas īpašs. Ne velti aptaujas rāda, ka aptuveni piektā daļa Latvijas iedzīvotāju slāpju veldzēšanai izvēlas tieši kvasu, turklāt cilvēki visai labi zina atšķirību starp īstu dzērienu un mazvērtīgiem atdarinājumiem, kas būtībā ir tikai limonādes ar kvasa garšu. Starp citu, zinātāji apgalvo, ka vislabāk kvass garšo un remdē slāpes tad, ja to pasniedz vēsu, atdzesētu līdz apmēram +15 grādiem.